Koža-ogledalo duše!


Možete li da zamislite da nosite odelo iz jednog dela,napravljeno od čvrstog kožnog materijala,koji je otporan na vetar,kišu,a ipak tako nežan i krhak i pre svega jedinstven-to je naša koža.Kažu da su oči ogledalo čovekove duše.Ako je tako,onda je koža njen kaput,njen štit od spoljašnosti.

Kako bi pravilno negovali kožu kako lica,tako i tela,potrebno je znati tip kože,starosno doba i stanje kože.
Znamo da se po tipu koža deli na normalnu,suvu,masnu i mešovitu,i tip kože genetski je uslovljen.Svi možemo lako utvrditi tip kože,ali šta se događa kada određeni unutrašnji i spoljašnji faktori negativno utiču na našu kožu?
Usled tih faktora koža lako postane dehidrirana(isušena),osetljiva,prevremeno ostarela i/ili nečista.Na stanje kože utiču razni spoljašnji i unutrašnji faktori. 

Identifikujte svoj tip kože pomoću ovog testa:
Zapišite brojeve na papir,kako bi ste ih sabrali na kraju


1,Koliko često imate mitisere i druge flekice na licu?
Često(1)  Uvek u T-zoni(2)  Retko(3)  Skoro nikada(4)
2.Koliko su Vaše pore vidljive?
Vrlo vidljive svuda(1)  Pomalo vidljive u T-zoni(2)  Jedva vidljive(3)  Skoro nevidljive(4) 
3.Da li Vam se koža peruta?
Skoro nikada(1)  Ponekad u predelu obraza(2) Ponekad(3)  Često(4)
4.Da li Vam je lice ikada masno?
Skoro uvek(1)  Često u T-zoni(2)  Ponekad(3)  Skoro nikada(4)
5.Da li se bore formiraju?
Skoro bez bora(1)  Par linija smejalica(2)  Vidljive,ali ne očigledne,linije oko očiju,usta,čela(3) Duboke linije na nekim delovima,fine na drugim(4)
4.Da li Vam je koža ikada suva i  zategnuta?
Skoro nikada(1)  Ponekad na obrazima(2)  Ponekad(3)  Skoro uvek(4)

Bodovi:
6-9 Masna/problematična koža 
10-14 Kombinovana koža 
15-19 Normalna koža
22-24 Veoma suva/starija koža

Rešite test,ali se nemojte sa potpunom sigurnošću oslanjati samo na njega,jer kao sto sam navela u tekstu iznad postoji jos bezbroj faktora koji utiču na vašu kožu.

Želela bih da vam skrenem pažnju na činjenicu da većina devojaka,žena,muškaraca i dece u pubertetu,ne tražeći stručnu pomoć lekara/dermatologa kupuju preparate za kožu na svoju ruku,i kada problem postoji.Drogerijski preparati mogu samo trenutno rešiti problem,ili ga ne rešiti uopšte,ako nisu adekvatni za isti.Možda nećete odmah znati da ste trajno i dugoročno naneli teško oštećenje na svojoj koži,kao i vašem zdravlju.A koza pamti,sve.

Za kraj ovog posta vam mogu samo reći da ulažete u svoj organizam redovno ga čisteći od toksina,zdravo se hraneći,piti dosta tečnosti i baviti se fizičkom aktivnošću.I smejte se...smejte se puno,uvek,ma gde god se nalazili.To je možda tajna dugovečnosti.


2 коментара:

Search this blog

Featured

Ovaj blog je umetnički izraz autora i služi samo u svrhu razmene mišljenja i iskustva. Омогућава Blogger.